Rasegenskaper:
 
Schnauzern är en härlig hundras som man gärna fastnar  för, då det är en ras som ser till att det händer saker utan att vara överaktiva, väldigt livliga eller arbetskrävande. Det är i stället en hund som hänger med på allt man kan tänkas hitta på (och klarar av det), som lika gärna går en mil som runt kvarteret. Så länge schnauzern får vara med är den otroligt anpassningsbar, och det är en härlig hund att hålla på med bruks, lydnad eller agility medan det ibland kan vara svårt att få dem att förstå nyttan med det hela. De kan titta på dig och se ut som" och vad får jag för att göra som du vill". 
Det är en ras som passar de flesta människor som inte vill ha en hund som alltid säger "Javisst!", utan som ibland måste övertygas. Väl övertygade kan de gå i döden för en!
Schnauzern är framavlad för självständigt arbete.

Den är en mångsidig, robust och härdig hund, med ett energiskt temperament. De är stabila i psyket, orädda, impulsiva, stolta och dominanta. De är viljestarka med bra bruksegenskaper och effektiva som vakthundar. 
Schnauzern är mycket barnkär och familjelojal och avvaktande mot främlingar. Schnauzern är inte förarvek, dvs det går inte att fostra en Schnauzer på samma sätt som t ex en vallhund som är avlad för samarbete med människan.

Schnauzern är den enda hundrasen som fångar sina byten med tassarna (som katter) och det finns mycket jakt i rasen.

Pälsen kräver regelbunden borstning och trimning/strippning ca 4 ggr/år, ska du ställa ut din hund måste du trimma oftare. De fäller nästan inget och pälsen är vatten- och smutsavstötande om man sköter pälsen på rätt sätt. En bra hund för många allergiker.

Schnauzer är ca 45-50 cm i mankhöjd och väger mellan 16-22 kg. Färger: Peppar&Salt och Svart.
 
 

Mer information kan du hitta på Schnauzerringen.